De inbraak

Tijdens mijn twee weken verlof was het de bedoeling eens goed te ontspannen (go figure) en samen met Ine te genieten van wat tijd onder ons tweetjes. Luieren, er op uit trekken, wat in mijn appartement op orde brengen en nog hier en daar eens gaan shoppen.

Dat laatste was ook gisteren, 14 februari, het plan. Nieuwe stoelen stonden op mij te wachten in Genk, een nieuwe tafel zou ik elders nog voor gaan kijken. Die middag gingen we dus richting Limburg, in Genk had ik de stoelen besteld. Even langs bij mijn ouders, Rob wat leren autorijden en van daaruit naar Genk en terug naar Leuven. Stoelen uitladen, deur dicht en terug in de auto richting Zaventem (naar de Ikea en andere meubelwinkels in de buurt) Op een uurtje waren we daarvan terug. Met een nieuwe tafel.

Thuis stond er ons nog meer nieuws te wachten. De deur van mijn appartement stond open, het slot was verdwenen. Even kijken of we wel op de juiste verdieping stonden… Het drong niet meteen door wat er gebeurd kon zijn, tot we binnen kwamen. Alle kasten in de woonruimte, badkamer en slaapkamer stonden open. Spullen lagen over de grond. En vooral: we merkten enkele zaken die weg waren. Een nieuwe MacBook Pro die Ine voor haar verjaardag kreeg en mijn HTC Desire die ik met het stoelen afzetten vergeten was.

Meteen bel ik de politie en sturen zij binnen een half uur/ een uur een eenheid richting mijn appartement. Waar het uurtje tafel kopen het kortste van de dag kon zijn, was dat uur wachten het allerlangste. Ik bel ondertussen een slotenmaker, breng een paar mensen op de hoogte en ijsbeer maar door mijn appartement heen. Wachten. Wachten. Wachten.

De agenten komen langs, doen wat basischecks op alles voor eventuele sporen en nemen een verklaring af. Ook vertellen we dan over de onbekende man die gelijk met/net voor ons het appartement binnenging bij het afleveren van de stoelen en ook buitenkwam toen wij vertrokken. Hij nam de lift tot de derde verdieping, waardoor we even moesten wachten (stoelenverhuis, nvdr) Bij ons vertrek, stond hij vlak voor ‘the stuff’, een winkel op de hoek, wat ongemakkelijk rond te hangen. Ine had zelfs nog oogcontact met de man op dat moment.

We beschrijven aan de agenten de man als volgt:
- blank
- ongeveer 1m85
- 35 – 45 jaar oud
- stevig gebouwd, naar het licht mollige toe
- rond gezicht
- donker bruin haar, iets langer dan mij (nog steeds ‘kort’)
- Ik denk bovendien dat hij een donkere, korte jas droeg

Ondertussen merkt Ine dat ook haar kleine juwelendoosje weg is: twee ringen, wat oorbellen en een halsketting. De agenten noteren geduldig de omschrijving en melden ons ondertussen dat we morgen ook ‘het labo’ over de vloer mogen verwachten, de Leuvense CSI komt namelijk vingerafdrukken nemen op alle kasten en deurtjes die opengetrokken werden.

Dit houdt natuurlijk in dat we zoveel mogelijk overal vanaf moeten blijven. Na het vertrek van de agenten blijven dus alle kastjes open staan, wat een heel ongemakkelijk gevoel geeft als we ‘s avonds in de zetel gaan zitten. Het is dan ook dat we pas echt beginnen rondkijken wat er nu precies allemaal is gebeurd. En dat blijkt meer te zijn dan eerst aangenomen en aan de agenten verteld.

In eerste instantie misten we:
- een nieuwe 13″ MacBook Pro
- mijn HTC Desire Brown (het hoesje achtergelaten op de slaapkamer, untouched voor sporenonderzoek)
- het kleine juwelendoosje van Ine

Een tweede blik rondom ons levert veel meer op:
- mijn laptop van het werk (Dell)
- al Ine haar juwelen (in een blauwe kleine toiletzak)
- een fototoestel (Panasonic Lumix)
- een externe DVD lezer/schrijver
- een externe draagbare HDD in een Icy Box met leren hoesje
- mijn rugzak van het werk: een zwarte rugzak met Orange Business Service logo erop

Een kleine berekening brengt het totaalbedrag van gestolen materiaal op 3200 euro…

Naast materiële schade, weegt het voorval emotioneel ook door. Zo zijn er een heleboel foto’s weg (op mijn gsm alsook op het fototoestel) en Ine haar juwelen die ze kreeg van haar ouders, grootouders, tante of mij. En natuurlijk dat vreemde gevoel dat er iemand rondliep in je appartement.

De MacBook hebben we al geregistreerd als gestolen op www.tweedehandsmac.nl en ik hoop dat Apple me zelfs nog wat extra steun kan geven in het traceren van de Macbook, op een of andere manier lijkt me dit perfect mogelijk.

Mijn ex-collega’s bij Mobistar wist ik al even te storen voor meer info over mijn gsm. Google Latitude stond wel op, maar was bij thuiskomst al meer dan een uurtje niet geüpdatet. Mobistar kan bevestigen dat de connectie een tijd geleden was afgesloten, vandaag hoop ik meer details daarover te weten qua exact uur en dergelijke. Waarschijnlijk hebben ze de batterij er meteen uitgehaald.

Een van deze twee toestellen kan misschien een hint geven naar de locatie van de dieven, maar de kans blijft klein.

Vandaag staat er dus veel op het programma:
- sporenonderzoek van het labo van de Federale politie (playing the waiting game…)
- de verzekering op de hoogte brengen (gelukkig nam ik ook diefstalverzekering)
- mijn appartement vanaf heden voorzien van een webcam beveiliging met directe foto upload naar dropbox
- de slotenmaker een nieuw slot laten plaatsen (we sliepen vannacht met een gebarricadeerde deur)
- nog enkele documenten binnenbrengen bij de politie plus de verklaring updaten met de volledige lijst gestolen goederen

Moest iemand in de regio Leuven een man zien rondlopen met zwarte rugzak met daarop het Orange Business Services, zeker laten weten. Dit kan de persoon in kwestie zijn.

Ik blijf telefonisch bereikbaar op mijn privé gsm nummer (doorschakeling naar Ine) en natuurlijk op mijn werk gsm. Just so you all know ;-)

Be Sociable, Share!

Volg reacties op dit bericht aan de hand van de RSS 2.0 feed.

XHTML: Je mag deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

Bert Rijken.be

Vriesenhof 22 bus 7
3000 Leuven, Belgium
M.: +32 (0) 486 983 115
twitter profile
facebook profile
Netlog Profile
LinkedIn profile
Plaxo profile
BRB - Bert Rijken Blogt
Delicious profile
PDF version CV
Online CV in Prezi
<>div>