Golfen in Bree

Hoewel ik al ongeveer 2 jaren in Leuven verblijf, liggen mijn roots in Bree, meer bepaald de Gerkenberg, een onderdeel van deelgemeente Gerdingen. Ondanks het feit dat Bree een stad is die al meer dan 10 eeuwen bestaat, blijft het toch nog een heel stuk rustiger dan de Vlaams-Brabantse  hoofdstad. Rustiger in het centrum van de stad, maar meer nog in de regio er omheen. Ik groeide dan ook op het platteland op als oudste zoon in een landbouwersgezin. Een groen gebied van weides, akkers, bossen en hier en daar enkele boerderijen met wat huizen in de buurt.

Een heel aantal jaren geleden kreeg onze lokale burgervader het idee om een golfterrein in te planten op de Gerkenberg. En om het meteen ‘goed’ te doen, kiest hij voor een golfterrein van 18 holes. Onderstaande kaart toont binnen welk gebied het golfterrein van ongeveer 80 hectare komt. (het gaat hier over een ruwe aanduiding, niet alles binnen de lijnen dient plaats te ruimen maar ook buiten de lijnen vallen er nog enkele gebieden in het voorziene golfgebied)

Binnen de voorziene regio valt landbouwgrond van in totaal 18 lokale landbouwgezinnen, inclusief dit van mijn ouders en broer. En de lastige situatie waarin dit beroep zich tegenwoordig bevindt, maakt zo een beslissing vanuit het stadsbestuur dus niet aangenaam en dreigt heel wat inkomens (nog meer) te doen kelderen. Op het golfterrein voorziet het plan bovendienruimte voor  luxe villa’s die de omliggende bouwgrondprijzen nog eens de hoogte in jagen en een nieuwe weg recht door nog meer landbouwgrond leidt het verkeer van de huidige grote baan om, zodat golfers zonder problemen hun balletje kunnen slaan waar ze willen.

Om dit te vermijden, kondigden een aantal buurtbewoners (landbouwers maar ook gewone gezinnen), bijgestaan door een lokale politicus uit een partij uit de oppositie, een golfoorlog aan in Bree. In de eerste plaats om het verlies van inkomen te voorkomen voor 18 gezinnen en zelfs het verlies van hun woning voor een aantal anderen. Ten tweede proberen ze aan de hand van (ludieke) acties en petities de negatieve gevolgen van deze nieuwe verkeersader aan te tonen voor de direct en ook minder rechtstreeks betrokken inwoners van Bree.

Na een lange weg maakte de Vlaamse overheid onlangs de goede beslissing om geen nieuw golfterrein goed te keuren in Bree, maar meer focus te leggen op de uitbreiding van het golfterrein in Lummen van 9 naar 18 holes. En hoewel Jaak Gabriels van plan is  zijn eigen zinnetje toch door te drijven (en waarschijnlijk voornamelijk veel geld in zijn zakken verwacht bij het verwezenlijken van zijn droom of die van een goede sponsor), lijkt de weg voor onze lokale landbouwers hier toch eindelijk een goede richting in te slaan.

En omdat elk negatief verhaal ook een positief kantje kent, speelt een lokale vakantiehoeve (op het vlak van vakantiehoeve een beetje concurrentie met onze eigen vakantiehoeve Duxhof), Stukkenheidehof, meteen in op het verhaal van het golfterrein met hun eigen golfspel. Geen privaat golfterrein van 9 of meer holes in de plaats van hun akkers en weides en ook geen minigolf terrein in hun achtertuin. Zij nodigen sinds een jaar mensen uit voor een spelletje ‘Bezemgolf’. In twee teams, rood en blauw, speel je over weides, in een klein bosje en doorheen de kruidentuin. Met een bezem sla je de grote bal in een ingegraven bloempot. Onderweg wat ‘fleskepoepen’ en ‘hanengevecht’ zorgen voor wat afwisseling. Als afsluiter voorziet de gastvrouw Mariette in een drankje, een zelfgemaakte kruidencake en een gezellige babbel.

Vandaag kreeg ik de kans om deel te nemen aan deze teambuilding activiteit en het is zeker een aanrader. Plezier verzekerd.

Be Sociable, Share!

Volg reacties op dit bericht aan de hand van de RSS 2.0 feed.

Reacties

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Bert Rijken. Bert Rijken said: Golfen in Bree (blog) http://bit.ly/9wIWOU [...]

 2. Op 12 Nov 2015 (11:01) zei Annapureddy:

  Hoi Ben,Mooie serie. Met name die buidelmees staat er wel erg leekkr op hoor. Kom de rietgors hier in het noorden wel veel tegen maar de buidelmees heb ik nog niet mogen bewonderen.Groeten, Robert

 3. Op 29 Apr 2016 (03:28) zei http://www.sorethumbsblog.com/:

  lol, i no, i was agreeing, im not a big slash fan either. And i no practicing will definately help, but it really helps u shred if u no those, then u dont have to practice slow, u can pretty much run through it the first time. And i need that wrist technique too or else ull be really tense when u play, it kind of helps u relax, which is the? key to playing with agility.

 4. Op 02 Jun 2016 (11:06) zei http://www.tiesthattravel.com/:

  My dad saved the article for me as we were so excited to read about Lerici! We still talk about our meal at Bonta Nascoste and also had a great meal at Doria Park. We will be back one day! Robyn

 5. Op 05 Jun 2016 (10:29) zei car insurance:

  Gabe, I LOVE your blog. And when I say love I mean the slightly obsessive, check-first-thing-in-the-morning and read-as-many-posts-as-I can-in-between-doing-actual-work kind of love. Thank you for making my day brighter with your great thoughts and pictures. Keep your chin up!!

 6. Op 27 Jul 2016 (15:08) zei http://www.bethsanchez.net/:

  Sounds like Dagny already established who's the boss in her new home; even Duke got the message. That proves that the three remaining chickens were really stupid but, hey, it's not that they have any Harvard or Princeton ambitions, so it's all fine [ .fqkj{position:absolute;clip:rect(445px,auto,auto,488px);}approval ]

 7. Op 16 Sep 2016 (23:35) zei auto insurance:

  I agree with most of your points, but a few need to be discussed further, I will hold a small talk with my partners and maybe I will look for you some suggestion soon.

XHTML: Je mag deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

Bert Rijken.be

Vriesenhof 22 bus 7
3000 Leuven, Belgium
M.: +32 (0) 486 983 115
twitter profile
facebook profile
Netlog Profile
LinkedIn profile
Plaxo profile
BRB - Bert Rijken Blogt
Delicious profile
PDF version CV
Online CV in Prezi
<>div>