Farmville in real life

Het verhaal begon ongeveer 5 jaar geleden. Mijn broer Erik maakte een einde aan zijn studententijd in Geel en moest op zoek naar een job. De richting was duidelijk: naar de toekomst toe het melkveebedrijf van mijn vader overnemen. Dus de keuzes lagen binnen het veld van landbouw. Veevoeders, maïsteelt, KI, … allemaal onderdelen die mogelijk waren. Net op dat moment stopt echter mijn nonkel met zijn melkveebedrijf. De boerderij, nog opgericht door mijn grootouders, trekt meteen zijn aandacht en na enkele gesprekken met de bank, mijn nonkel en ook mijn ouders hakt hij de knoop door: de rest van zijn leven staat zijn beroep in het teken van landbouw.

5 jaar lang rijdt hij heen en weer tussen de Gerkenberg en Beek, twee delen van Bree. De wet legt immers op dat hij 5 jaar lang op de aangekochte plek de koeien melkt, alvorens het bedrijf van mijn nonkel samen te voegen met dat van mijn vader. Na enkele jaren verandert (zoals wel vaker gebeurt in ons belgenlandje) de wetgeving en verhuizen kan ook eerder. Aangezien de twee bestaande stallen van mijn vader niet meer voldoende blijken, leggen ze plannen op tafel voor een nieuwe stal, nu ongeveer een jaar geleden. Een helse tijd van hard labeur later staat de stal er in zijn pracht en praal. De foto’s tonen de weg die mijn ouders en broer samen aflegden om zoveel mogelijk zelf van deze stal op poten te zetten.

1. Zandbak voor grote mensen: De graafwerken.

P1010820.JPG

2. Beton storten, omdat een goed fundament belangrijk is.

P1010903.JPG

3. Na het fundament volgen de muren. 4 weken lang, 3 keer per week, telkens opnieuw het volgende scenario: Platen zetten, beton storten, beton laten drogen, platen losmaken.

P1010929.JPGP1010934.JPGP1010971.JPG

4. Na de muren volgen de vloerplaten. Met of zonder gaatjes?

P1020047.JPGP1020091.JPG

5. We geraken bovengronds: De eerste gebinten staan recht.

P1020105.JPGP1020110.JPGP1020138.JPG

6. 11 meter hoog. En daarop dient dan  het dak te komen.

P1020513.JPGP1020514.JPG

7. Een dak tegen de regen van boven. Enkele muren & netten tegen de wind van opzij.

P1020549.JPGP1020552.JPGP1020745.JPGP1030381.JPG

8. De binnenafwerking: Kleine muurtjes, matten, ligboxen, drinkbakken, de voergangen storten,…

P1030213.JPGP1030310.JPG

9. En het (voorlopige) eindresultaat mag er zijn:

P1030411.JPGP1030538.JPG

10. Na de stal zelf, volgt er in de toekomst ook nog een aanliggende ruimte om de koeien te melken.

Enkele trivia: Het hele gebouw meet ongeveer 40 op 60 meter, is 11 meter hoog in de nok en biedt plaats aan 116 dieren. De graafwerken begonnen begin februari, momenteel bevolken 76 dieren dit gebouw. Er komen er dus nog enkelen bij in de toekomst. ;)

Be Sociable, Share!

Volg reacties op dit bericht aan de hand van de RSS 2.0 feed.

Reacties

  1. Op 17 Oct 2009 (00:00) zei Marnic Bos:

    ocharm, je broer gaat een zware strijd tegemoed! melkveehouderij​ is nl een zware wereld de dag van vandaag. Waarom is hij niet begonnen met dikbillen?

  2. Op 17 Oct 2009 (13:51) zei Marnic Bos:

    ocharm, je broer gaat een zware strijd tegemoed! melkveehouderij is nl een zware wereld de dag van vandaag. Waarom is hij niet begonnen met dikbillen?

  3. Op 17 Oct 2009 (14:09) zei Bert Rijken:

    Ik begrijp zijn keuze ook niet helemaal hoor. Hij doet de job graag, dat wel. Maar dat maakt het er inderdaad niet gemakkelijker op. Zal hem de vraag van de dikbillen eens stellen. ;) Maar ik vermoed dat het met de keuze van mijn vader te maken heeft, die is zijn hele leven ook melkveehouder geweest, net als diens ouders en die van mijn moeder.

  4. Op 17 Oct 2009 (15:01) zei Sanne Vliegen:

    Amai, das dus bij u, die chique stal die ge van op de meeuwerkiezel al ziet liggen!Ik wist wel niet dat gij nog een oudere broer had?

  5. Op 17 Oct 2009 (15:52) zei Dries Aerts:

    @ marnic, hij kan er nog altijd dikbillen bijzetten he. en als ie gaat kweken, deel van vaarzen verkopen, dat brengt ook goed wat op he.

  6. Op 17 Oct 2009 (16:29) zei Marnic Bos:

    dikbillen groot trekken met bier = delicatesse :) ik ben ervan overtuigd dat je in de landbouw ook moet richten op nichemarken om aan de concurrentie uit het buitenland te kunnen blijven voldoen.

  7. Op 17 Oct 2009 (16:52) zei Dries Aerts:

    @ marnic, hij kan er nog altijd dikbillen bijzetten he. en als ie gaat kweken, deel van vaarzen verkopen, dat brengt ook goed wat op he.

  8. Op 17 Oct 2009 (16:59) zei Dries Aerts:

    lol. die kende ik nog niet, die delicatesse. ma bon, er zit wel logica in ;)

  9. Op 17 Oct 2009 (17:09) zei Joelle van Unen:

    Erik is jonger als Bert, En @ Bert, sinds wanneer zijt gij helemaal in t boerenleven da ge der een verhaalke over vertelt? ;)

  10. Op 17 Oct 2009 (18:09) zei Joelle van Unen:

    Erik is jonger als Bert, En @ Bert, sinds wanneer zijt gij helemaal in t boerenleven da ge der een verhaalke over vertelt? ;)

  11. Op 20 Oct 2009 (12:37) zei Darkman:

    Pretty impressive. De grootte van de onderdelen (vloerplaten …) eens apart zien is indukwekkend.

  12. Op 31 Oct 2009 (07:46) zei Bert Rijken:

    Ik schrijf over dingen die ik graag met de wereld deel. En bovendien, ergens over schrijven betekent toch niet meteen dat ik dat beroep meteen uitoefen of mijn hele leven daaraan wil wijden. Ik ben opgegroeid op een boerderij, ken het leven daar en ben er niet kwaad om dat ik dat meemaakte allemaal, maar zelf in die sector werken? Neen. Daarvoor spreekt het boerenleven me niet genoeg aan.

XHTML: Je mag deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   

Bert Rijken.be

Vriesenhof 22 bus 7
3000 Leuven, Belgium
M.: +32 (0) 486 983 115
twitter profile
facebook profile
Netlog Profile
LinkedIn profile
Plaxo profile
BRB - Bert Rijken Blogt
Delicious profile
PDF version CV
Online CV in Prezi
<>div>